Laudacja Tessy Capponi-Borawskiej dla Pawła Bravo (nagroda w kategorii „Książka roku: popularyzatorstwo” za Czekoladę i kapuśniak, Wysoki Zamek 2022)
Jest dla mnie prawdziwą przyjemnością wygłosić laudację, w imieniu apituły Nagrody, dla Pawła Bravo – za książkę Czekolada i kapuśniak. Jest to wybór jego pism publikowanych w „Tygodniku Powszechnym”.
W kalejdoskopie wnikliwych obserwacji, wspomnień z nostalgiczną nutą i sugestywnych opisów, Paweł Bravo zabiera nas w świat drobnych przyjemności codziennego życia, wśród których jest kuchnia, ta prawdziwa, bez zjawisk mody czy trendów. Smaki, zapachy są tutaj autentyczne i bezpretensjonalne.
Włochy są obecne w ludziach, w miejscach, w produktach, w powiedzonkach i naturalnie w przepisach. Książka jest napisana w trzeźwy sposób, bez przesadnych entuzjazmów; nawet słuszna irytacja wobec teatralnych przejawów wątpliwego smaku wyrażona jest w cichy, ale stanowczy sposób.
Potrzebujemy takich tekstów – czytelnych, ciekawych i, powiedzmy sobie szczerze, smacznych. Ze swojej strony jestem wdzięczna Pawłowi również (ale nie tylko!) za przepis patate alla pizzaiola (ziemniaki alla pizzaiola), który uratował mi niejeden rodzinny obiad.
Na koniec proszę pozwolić, że powiem kilka słów po włosku:
Caro Paweł,
Due parole da una toscana ad un veneto. Abbiamo nelle nostre conversazioni parlato tanto di identità , domandandoci se quella italiana esista come tale o se, non sia piuttosto una somma di tante identità diverse. Non conosco la risposta ma una cosa so per certa: la mescolanza di sangue, lingue, tradizioni e cucine arricchiscono l’essere umano, lo rendono più curioso e più aperto.
Per questa tua testimonianza che trova espressione nei tuoi scritti , Il Centro Studi Famiglia Capponi ha deciso di conferirti un premio speciale che spero ti sia gradito.